Samsung televizori - noviteti

Koja poboljšanja nam donose novi Samsung UHD televizori?

10. ožujak 2017.

Što donose UHD televizori? Za početak, jasniji prikaz detalja i živopisnije boje.

Razvoj televizora je odavno postao sličan onome kao i kod računala: svake godine nude nešto novo, boljih karakteristika, i po nižoj cijeni nego što smo kupili TV uređaj koji nam je sada izgleda zastario.
Najnoviji krik mode u TV svijetu zove se UHD (punim imenom: Ultra HD) ili 4K. Što će to meni, pitate se? Odgovor je sljedeći: 4K slika se sastoji od 3840*2160 piksela, dakle njih 8.294.400. Za usporedbu, TV slika HRT-a emitira se u PAL razlučivosti (720*576) što znači da je sastavljena od 414.720 točkica. Da, dobro ste pročitali i izračunali: ima točno 20 puta manje detalja.

Što to meni znači dok gledam Dnevnik, glasi slijedeće pitanje? Ne bi značilo puno da novi UHD Samsung televizor nema tehnologiju koja se zove upscaling a radi tako da umeće „detalje“ (točkice) koje nedostaju i tako „diže“ razlučivost slike. U praksi, to znači da na velikom ekranu ovoga TV-a nikad, pa čak ni kad gledate program HRT-a, nećete vidjeti piksele – „kockice“ od kojih je sastavljena slika.

To je ujedno i odgovor na pitanje što će nam UHD televizija kad ima jako malo (barem za sada) UHD sadržaja. U UHD razlučivosti se ne emitira TV (osim par probnih programa, preko satelita), nema puno filmova koje možete gledati u UHD-u (premda će se to uskoro promijeniti, jer novi Blu-ray naslovi podržavaju UHD) , a izbor UHD sadržaja na YouTubeu je skroman. Međutim, uz dobar upscaling sve izgleda ultra-HD – a novi UHD televizori  ima up-scaling bolji nego ikad.

Podržana je još jedna nova tehnologija za poboljšavanje slike – HDR (High Dynamic Range) – mogućnost prikaza slike visoke dinamike (velikog raspona između tamnih i svijetlih dijelova). Međutim – za razliku od UHD-a – od nje ćete imati koristi samo ako gledate ono što je snimljeno HDR-om.

Tu je i tehnologija za poboljšani prikaz boja – PureColor – koja će prikazati prirodnije boje, na ekranu dijagonale od 40" do 65"

Onima kojima je bitan dobar zvuk dopasti će se (Dolby Digital Plus, zvučnici od čak 20 W).

Posebne pogodnosti kupnje

Za pravne osobe

Svim pravnim kupcima kroz niz naših informatičkih rješenja nudimo posebne pogodnosti kojima mogu ostvariti uštede i unaprijediti svoje postojeće poslovanje:

 • Partner program
 • Partner plus program
 • Program zaštite podataka
 • Program ispisne podrške
 • Program najma opreme

Comel servis

 • Dijagnostika i popravak računalne opreme
 • Intervencije u servisu i na lokaciji korisnika
 • Spašavanje podataka
 • Savjetovanje, nadogradnje i proširenja računalnih sustava
 • Mogućnost ugovornog održavanja informatičke opreme
 • Preuzimanje i dostava uređaja s lokacije korisnika

Saznaj više

Newsletter
Besplatno primajte korisne savjete i novosti iz svijeta tehnike. Informacije o akcijama i novitetima u Comelu saznajte direktno na svoj email...

Poklon bonovi i kuponi su jedan od načina kako nagrađujemo naše vjerne posjetitelje.

Saznaj više