Kupnja laptopa - savjeti

Vodič za kupnju prijenosnog računala

17. ožujak 2017.

Odlučili ste se na kupovinu novog računala? No prvo pitanje koje se javlja je što kupiti? Laptop? All - in - one računalo ili hibridno računalo?

U ovom vodiču pokušati ćemo ukratko objasniti neke osnovne razlike među kategorijama prijenosnih računala čije razumijevanje je od presudne važnosti za donošenje prave odluke glede izbora odgovarajućeg laptopa. Osnovnu podjelu ćemo napraviti za lakšu kategorizaiju na kućne i poslovne modele. Podjela je u stvarnosti puno složenija ali za demonstraciju osnovnih pojmova će ovakva podjela biti dostatna. Ta podjela je u prvom redu kvalitativne prirode jer kvaliteta je najčešće najapstraktniji pojam kod odabira prijenosnih računala. Ljudi se više-manje brzo odluče kakve im performanse i mogućnosti trebaju kod prijenosnog računala, donesu i neki cjenovni okvir, ali najčešće ih muči pitanje kvalitete. Svi bi htjeli da to bude i kvalitetna "mašina", ali nisu sigurni na koji način doći do tog odgovora. Više-manje su svjesni da brojke performansi ne znače kvalitetu pa se najčešće hvataju za neku poznatiju marku kao garanciju kvalitete. Obično na tuđu usmenu preporuku koji eto ima upravo tu marku prijenosnog računala i sa njom je super zadovoljan. To je sve u redu, ali to jednostavno nije dovoljno široka slika koju valja sagledati.

Što odabrati? Bez brige, tu smo da vam pomognemo. 

Operativni sustav?

Prvi korak je svakako odabir operativnog sustava u kojem želite raditi, te veličina uređaja. 

Ovdje ćemo krenuti s pretpostavkom da na svom prijenosnom računalu želite instaliran neki od Windows operacijskih sustava. Najjednostavije rješenje je kupiti prijenosno računalo s već instaliranim originalnim operacijskim sustavom Windows. No, ako vam se sviđa prijenosnik, a nema operacijski sustav (FreeDOS) ili ima instaliran neki drugi operacijski sustav (npr. Linux), u tom slučaju je potrebno kupiti originalni operacijski sustav i instalirati ga. Tražite li računalo za rad s uredskim aplikacijama, aktualni Windowsi i Office nemaju konkurencije. 

Veličina i kvaliteta zaslona? 

Od veličine zaslona zavisi prenosivost računala (dimenzije, masa), a za kvalitetu zaslona jamac je IPS ili PLS tehnologija (najširi vidljivi kut, dobar kontrast i prikaz boja). Skuplji modeli mogu imati i zaslon osjetljiv na dodir.

11" - 12" su najmanji i često najlakši prijenosnici kojima je mobilnost na prvom mjestu, jer im je masa od 1 do 2 kg pa su pogodni za duže nošenje. Performanse su im najčešće ograničene, a i tipkovnica i zaslon nisu pogodni za pisanje romana...

13" - 14" su dobar balans prenosivosti i performansi. Često je tu i metalno kućište, dobra baterija i dobre performanse, uz brze SSD diskove.

15" - najpopularnija veličina zaslona, konkretnije 15.6", s velikim rasponom cijene, kvalitete i performansi. Kupujete li najpovoljnije modele, birajte kvalitetne brandove. Najčešće su prilično masivni i debeli, računajte na masu od oko 2.5 kg

17" - 18" - velik zaslon pruža dobar komfor rada, a performanse mogu biti izvrsne u skupljim modelima. Ovdje prenosivost nije adut. Zbod većih dimenzija i masa je iznad 4kg.

Nakon izbora operacijskog sustava i veličine zaslona Všeg novog prijenosnog računala dolazi na red kvaliteta kućišta i tipkovnice?

S tipkovnicom ćete se susretati na dnevnoj bazi, neka ima veliku tipku enter i dobar raspored tipki. Još i važnije jest da se cijelo računalo ne uvija kod tipkanja - to je pokazatelj jeftine izrade. Kvaliteta kućišta je vrlo bitna, no nažalost kupci na to ne obraćaju dovoljno pažnje. Rak rana jeftinih kućišta su šarke, u kojima su i kablovi za zaslon. 

Performanse prijenosnih računala?

Ovisno o tome  za kakve namjene će vam služiti prijenosno računalo, fokusirat ćete se na određene specifikacije. Ako će vam samo služiti za lagano surfanje, Facebook, Youtube, ne treba vam ništa posebno, ali ako ste gamer, onda će vam trebati nešto jače.

Odabir procesora? Procesor je mozak računala, i o njemu mnogo toga ovisi, čak i 3D performanse jer je u istom čipu i grafički podsustav. Najjeftinija računala dolaze s AMD E serijom ili Intel Atom, Celeronom i Pentiumom. To su adekvatni procesori za surfanje ili reprodukciju video zapisa, ne većeg od FullHD rezolucije.

Želite li bolje performanse birajte Intelove Core i3, i5 i kao perjanica, Core i7 i i9 procesori. Najbolji su najnoviji, dvanaesta generacija.

Osim izvrsnih CPU performansi, ti procesori imaju već i sasvim solidan grafički podsustav koji može glatko vrtjeti starije igre poput World of Warcrafta, ili novije s manje detalja poput World of Tanks.

Procesori

​Trenutno je aktualna 12. generacija Intel Core i3, i5, i7 i i9 procesora. Svaka generacija je malo brža i štedljivija, te donosi bolju grafiku.

- Za igranje i zahtjevan rad birajte Core i5, i7, i9 K procesore (K su isti, samo otključani) koji imaju više od 6 jezgara i jako dobre performanse, no zahtjevaju ozbiljno hlađenje, baterija im ne traje dugo i skupi su.

- Za zahtjevni svakodnevan rad - multimedija, surfanje, Office s mnogo multitaskinga - dobar će biti Intel Core i7 procesor, koji troši 3x manje struje od prethodnika. Skromnije performanse donose Intel Core i3 i i5 , ali uz pomoć SSD diska takva računala su i dalje brza i odzivna.

- Super lagani prijenosnici u pravilu koriste Core i5 / i7 U procesore, koji su vrlo štedljivi i u pravilu ne zahtijevaju aktivni hladnjak (ventilator). Njihove performanse su osrednje. Iako se diče visokim radnim taktom u Turbo modu, to je ostvarivo kratkotrajno - po opterećenjem značajnu se usporavaju. 

- Jeftini prijenosnici sa Intel Celeron i Intel Pentium procesorima donose slabe performanse, ali i vrlo nisku cijenu. Ako vam je laptop prvenstveno potreban za korištenje jedne aplikacije, primjerice surfanje, poslužit će manje zahtjevnim korisnicima i početnicima. 

Grafika

Dvije su osnova tipa grafičkog podsustava: integrirani GPU (Graphics Processor Unit) ili diskretni (zasebni) GPU.

Integrirana grafika

Svi aktualni procesori imaju integriranu gafiku u sebi, koja je dogurala do solidnih performansi. Ti čipovi dijele sistemsku memoriju (RAM) sa procesorom računala. Danas je sasvim realno ugodno igranje manje zahtjevnih naslova sa integriranom grafikom.

Zasebni grafički čipovi

Nvidia i AMD proizvode vrlo snažne grafičke kartice za prijensona računala. Aktualna generacija kod Nvidie su GTX i RTX (GTX1050, 1650, 1660, RTX 3050, 3060, 3070, 3080, 3090) a kod AMD-a RX serija (6500, 6600, 6700, 6800). Ti čipovi dolaze s vlastitih 4 do 16 GB VRAM memorije, a razina performansi im je visoka, čak i u usporedbi sa stolnim računalima. Na primjer, Nvidia GTX1660 vrti sve nove naslove u FullHD rezoluciji, na Ultra postavkama, u 40 - 60 FPS-a! 

RAM memorija

Danas čak i jeftinija računala dolaze sa 8 GB radne memorije, i to im je zapravo i dovoljno, osim ako volite raditi s mnogo istovremeno otvorenih programa. RAM memorija se može dokupiti, a ako je ima dovoljno daljnje povećanje ne utječe na brzinu rada računala.

Hard disk

Klasični, mehanički diskovi su jeftini i imaju veliki kapacitet. Znatno brži su SSD diskovi, ali i skuplji i manjeg kapaciteta. SSD disk značajno utječe na brzinu rada računala, naša je preporuka da si ga priuštite u Vašem novom laptopu...

Prenosivost ili mobilnost

Prenosivost ili mobilnost je omjer mase, veličine i autonomije baterije. Novi procesori su štedljivi, danas je sasvim normalno od malog, tankog i cca 1.5 kg laganog ultrabooka očekivati 6-7 sati autonomije, ili čak i više. Cijeli radni dan na bateriji - da, i to je moguće...

Baterija?

Veći kapacitet baterije će vam omogućiti da duže vrijeme ne budete vezani za kablove, a to zasigurno želite da bude što više. Ako se puno krećete, preporučujemo da kupite laptop s većim kapacitetom baterije. Vijek baterije, osim o kapacitetu, ovisi i o podešenoj svjetlini zaslona, kao i o zahtjevnosti i broju zadataka koje izvodite.

Cijena? 

Danas za nekih 2.500-3.000 kn možete kupiti uporabljivo prijenosno računalo koje nije namijenjeno za neke zahtjevnije zadatke. Dodajte još parsto kuna i dobiti ćete dobar prijenosnik s osnovnim, ali zadovoljavajućim značajkama. No, ne očekujte čuda.

Prijenosnici cijene oko 7.500 kn imaju bolji dizajn, bolju bateriju, različite dodatne značajke, bolju rezoluciju, bolji zvuk. Tu možda možete pronaći i neke s zaslonom osjetljivim na dodir.

Prijenosna računala cijene 7.500+ kn imaju odlične performanse, brz procesor, odličnu grafičku karticu. To su prijenosnici namijenjeni za gaming, odrađivanje zahtjevnijih video i grafičkih obrada.

Posebne pogodnosti kupnje

Za pravne osobe

Svim pravnim kupcima kroz niz naših informatičkih rješenja nudimo posebne pogodnosti kojima mogu ostvariti uštede i unaprijediti svoje postojeće poslovanje:

 • Partner program
 • Partner plus program
 • Program zaštite podataka
 • Program ispisne podrške
 • Program najma opreme

Comel servis

 • Dijagnostika i popravak računalne opreme
 • Intervencije u servisu i na lokaciji korisnika
 • Spašavanje podataka
 • Savjetovanje, nadogradnje i proširenja računalnih sustava
 • Mogućnost ugovornog održavanja informatičke opreme
 • Preuzimanje i dostava uređaja s lokacije korisnika

Saznaj više

Newsletter
Besplatno primajte korisne savjete i novosti iz svijeta tehnike. Informacije o akcijama i novitetima u Comelu saznajte direktno na svoj email...

Poklon bonovi i kuponi su jedan od načina kako nagrađujemo naše vjerne posjetitelje.

Saznaj više